ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Ημ.: 11/08/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε νέες επαφές που είχε σήμερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπ/κων Π.Ε. Με το Υπουργείο Παιδείας ζητήσαμε διευκρινίσεις για τις αλλαγές στα νηπιαγωγεία, για τις προσφυγικές δομές, για το μέγεθος των φάσεων και για τον opsyd.


ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ:

Συγκεκριμένα ρωτήσαμε ευθέως εάν οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα ενιαίου τύπου ολοήμερα νηπιαγωγεια στο απογευματινό – προαιρετικό τμήμα (13.00 – 16.00). Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν κάθετη ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό και ότι ο εκπαιδευτικός που θα διδάσκει στο απογευματινό τμήμα θα συμπληρώνει 1 ώρα από το πρωινό τμήμα, οπότε θα υπάρχουν 2 νηπιαγωγοί πλήρους ωραρίου που θα χωρίζουν όλο το πρόγραμμα στη μέση. Επίσης, αφού με την νέα Υπουργική απόφαση δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση όλων των μαθητών στα ενιαίου τύπου ολοήμερα νηπιαγωγεία, ρωτήσαμε εάν δρομολογείται η συνένωση 2-3 ολοήμερων τμημάτων σε 1 με σκοπό την εξοικονόμηση αναπληρωτών. Για παράδειγμα αν 3 κοντινά νηπιιαγωγεία έχουν από 6 παιδιά στο ολοήμερο τμήμα, αν το υπουργείο στοχεύει να δημιουργηθεί ένα ολοήμερο τμήμα σε ένα από αυτά για να προσληφθεί 1 εκπαιδευτικός αντί για 3.. Η απάτηση ήταν και πάλι αρνητική τονίζοντας ότι το κάθε νηπιαγωγείο θα έχει αποκλειστικά το ολοήμερό του και δε θα χαθεί καμία θέση αναπληρωτή, εφόσον βέβαια συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών.

ΓΙΑ ΤΟΝ OPSYD:

Ζητήσαμε να ανοίξουν οι υπηρεσίες του opsyd έστω για μία μέρα, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουην τροποποίηση της αίτησής τους. Τονίσαμε στο Υπουργείο ότι οι αιτήσεις φέτος έγιναν στα τυφλά, αφού οι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν τη σειρά τους στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτων, κάτι το οποίο δημιούργησε πολλές ανασφάλειες και αμφιταλαντεύσεις στους εκπαιδευτικούς. Με δεδομένες τις πολλές αιτήσεις που λάβαμε από συναδέλφους για το παραπάνω, το Υπουργείο μας απάντησε ότι θα το εξετάσει το ζήτημα και πιθανότατα θα ικανοποιήσει το αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπ/κων Π.Ε., ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν προ εκπλήξεως με την ανακοίνωση της σειράς τους στον πίνακα να τροποποιήσουν την αίτησή τους. Αν συμβεί αυτό θα ανακοινωθεί κάποιες μέρες νωρίτερα, ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τη δυνατότητα που θα τους δοθεί.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ:

Όπως έχουμε ξαναενημερώσει θα δημιουργηθούν 800 τάξεις υποδοχής για τα προσφυγόπουλα. Θα προηγηθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα ζητήσουν απόσπαση και στη συνέχεια στις εναπομείναντες θέσεις (εάν υπάρχουν) θα προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Για όλους τους παραπάνω το πιο πιθανόν είναι να προσμετρώνται κάποια κριτήρια όπως πχ η προϋπηρεσία σε τάξεις υποδοχής ή κάποιο μεταπτυχιακό στην διαπολιτισμική εκπαίδευση. Φυσικά θα υπάρξει ανακοίνωση από το Υπουργείο για όλα τα παραπάνω.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ:

Ζητήσαμε επιβεβαίωση για την δέσμευση του Υπουργείου για μία μεγάλη φάση αναπληρωτών στις αρχές του Σεπτέμβρη, ώστε να μην εμφανισθούν πάλι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πρώτοι εκπαιδευτικοί στους πίνακες να φεύγουν σε μακρινές περιοχές και να μένουν τα “φιλέτα” όπως έχουν ονομαστεί και από το Υπουργείο Παιδείας σε αναπληρωτές που έπονται στον πίνακα, αλλά και για τη διατήρηση της ισονομίας και της δικαιοσύνης στην εκπαίδευση. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι γίνεται προσπάθεια για το παραπάνω καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό και στο Υπουργείο, αλλά είναι πιθανόν να γίνουν 2 μεγάλες φάσεις αναπληρωτών μέσα στο Σεπτέμβριο κυρίως για λειτουργικούς λόγους και όχι από πρόθεση να μείνουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένα άτομα.



Συνάδελφοι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπ/κων Π.Ε. Είναι στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτι στο όνομα και στην πράξη. Προσπαθούμε καθημερινά με καίριες επεμβάσεις, με επαφές και με ουσιώδεις διευκρινίσεις να βοηθήσουμε στη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά και να προασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα όλων των συναδέλφων. Σας καλούμε να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθειά μας με εγγραφή στον πιο ευρύ σύλλογο πρωτοβάθμιας που υποστηρίζει τη συλλογικότητα, ώστε να γίνει η φωνή των εκπαιδευτικών πιο δυνατή. Εγγραφείτε αφιερώνοντας 1 λεπτό στο παρακάτω link. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe120lat1mYPMqTmwB-IX-WHMgoRzsDr6dj1W07nsZF9GL8pg/viewform

                                                      Για το ΔΣ του Συλλόγου

                     Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας


Αναγνωστόπουλος Γεώργιος                                       Πασχάλης Αλέξανδρος

Σχόλια