ΠΣΑΕΠ_Οδηγός για μέλλουσες αναπληρώτριες μανούλες!


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Είσαι έγκυος; Συγχαρητήρια! Είσαι αναπληρώτρια και έγκυος; Πάλι συγχαρητήρια ρε παιδί μου αλλά ελπίζω να τήρησες το πρωτόκολλο!
Ποιο είναι αυτό; Μα είναι γνωστό τοις πάσι ότι κάθε αναπληρώτρια που σέβεται τον εαυτό της θα μείνει έγκυος αυστηρά μεταξύ 15 Ιουλίου με 15 Αυγούστου. Ι-Δ-Α-Ν-Ι-Κ-Ο φίλη μου! Γεννάς τέλη Μάρτη με τέλη Απρίλη. Εκτός του ότι το παιδί θα είναι Κριός ή Ταύρος ( ωραία ζώδια) , έχεις ένα τεράστιο πλεονέκτημα: πας στη δουλειά όταν είναι πλέον 5 μηνών γαϊδούρι και δε σε έχει ανάγκη! Άνθρωπος έτοιμος να βγει στην κοινωνία πια, αυτόνομος!
Έστω λοιπόν ότι έχεις μάθει το ευτυχές γεγονός  (ας μην είναι Ιούλη- Αύγουστο, σε συγχωρούμε γιατί άνθρωπος είσαι κι εσύ) και λες τώρα τι; Τίποτα. Συνεχίζεις και πας στη δουλειά σου. Έχεις αποκόλληση πλακούντα; Επαπειλούμενη εγκυμοσύνη; Πονάς και ζαλίζεσαι; Κάνεις εμετούς; Έλα τώρα κουκλίτσα μου που θα μας πεις εσύ… Τίποτα δεν έχεις! Και δεν δικαιούσαι να έχεις ,εδώ που τα λέμε ,μέχρι τον όγδοο σχεδόν που θα πάρεις άδεια. Πριν τις 56 μέρες από τον τοκετό δεν δικαιούσαι να έχεις κάτι αγάπη μου. Κι αν ρε παιδί μου, ΑΝ ΛΕΜΕ, έχεις κάτι από τα παραπάνω, θα πάρεις 15 μέρες αναρρωτική κι άντεε και την κανονική σου, 7 μέρες, με κομμένα μεροκάματα εννοείται ( σιγά μην σε πληρώνουμε για να κάθεσαι!). Κι αφού έχεις βγει αλώβητη από τις γρίπες και τις γαστρεντερίτιδες ( τα light αναφέρω, το ξέρω) παίρνεις την άδειά σου! 56 ολόκληρες μέρες πριν τον τοκετό! Αν είσαι τυχερή και έχεις 200 ένσημα πριν την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού , πληρώνεσαι κιόλας! Αν πάλι δεν έχεις….απλά κάθεσαι και περιμένεις…Κι ήρθε η στιγμή που θα πάρεις στα χέρια σου το μονάκριβο παιδί σου! Συγχαρητήρια! Μόλις κέρδισες 63 μέρες για να το χαρείς! Τι; Δε φτάνουν; Όοοοχι καλή μου! Αυτές είναι κι άμα σ’ αρέσουν! Εσύ δεν είσαι ούτε δημόσιος, ούτε ιδιωτικός υπάλληλος. Δεν δικαιούσαι ούτε το εννιάμηνο, ούτε το εξάμηνο. Ένας αριθμός είσαι! Αν έχεις τα 200 ένσημα που λέγαμε, παίρνεις κάποια χρήματα. Αν γεννήσεις ενώ έχεις ενεργή εργασιακή σχέση κατά τη λήψη της άδειας κύησης, παίρνεις κι από τον ΟΑΕΔ! Ουαου! Αυτές είναι οι παροχές σου φίλη μου και να λες κι ευχαριστώ γιατί άλλοι αθρώποι πεινάνε. Μπορείς βέβαια να πάρεις 4 μήνες άδεια! Το ήξερες; Βέεεβαια! Άνευ αποδοχών και ενσήμων αλλά δεν μας νοιάζει, είμαστε ανώτεροι άνθρωποι εμείς!
Αφού λοιπόν εκμεταλλευτείς όλα τα παραπάνω κι έχεις ολοκληρωθεί ως μητέρα και ως άνθρωπος, άκου τι θα κάνεις! Θα κάνεις αίτηση για μειωμένο ωράριο μέχρι το καμάρι σου να κλείσει τα δύο έτη. Φοβερή φάση σου λέω! Δυο φορές τη βδομάδα θα γλυτώνεις 45 λεπτά διδακτικού ωραρίου! Όλα τα προλαβαίνεις! Είναι καλός ο νομοθέτης! Ευχαριστούμε!
      Για να σοβαρευτούμε και λίγο( λίγο μόνο, μην αγχωθείς), να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο που μιλά για «Οδηγό προς μέλλουσες μαμάδες αναπληρώτριες», δίνω παρακάτω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις :
·         Μένεις έγκυος!
·         Όπως είπαμε, δεν δικαιούσαι καμία επιπλέον άδεια, πέρα από αυτές που ισχύουν για όλους τους αναπληρωτές, ούτε και καμία διευκόλυνση ως προς την τοποθέτησή σου σε σχολείο.
·         56 μέρες πριν την Π.Η.Τ. ( Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού) πας στο ΙΚΑ με χαρτί από Δημόσιο Νοσοκομείο ή γιατρό συμβεβλημένο με ΕΟΠΠΥ . Αν συμπληρώνεις 200 ένσημα από την Π.Η.Τ. και 2 χρόνια πίσω, παίρνεις το επίδομα κύησης που βγαίνει ανάλογα με τα ημερομίσθιά σου ( για μια αναπληρώτρια είναι γύρω στα 1200 ευρώ).
·         Πας την απόφαση του ΙΚΑ στον εργοδότη και ξεκινά επίσημα η άδειά σου.
·         Γεννάς! Συγχαρητήρια! Δικαιούσαι άλλες 63 μέρες άδεια, εφόσον πας πάλι στο ΙΚΑ τα δικαιολογητικά που θα παραθέσω παρακάτω ( δεν τα πας εσύ εννοείται, κάποιος που θα εξουσιοδοτήσεις ΠΡΙΝ γεννήσεις! Λεχώνα λέμε είσαι!) και παίρνεις τότε το επίδομα λοχείας (εφόσον υπάρχουν τα 200 ένσημα που λέγαμε) το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 1700-1800 ευρώ, βάσει ημερομισθίων πάλι.
·         Αν το καμάρι σου βιαστεί και γεννηθεί πριν την Π.Η.Τ., μην ανησυχείς! Οι μέρες που έχασες μεταφέρονται μετά. Σύνολο να ξέρεις έχεις 119 μέρες, είτε γεννηθεί νωρίτερα, είτε αργότερα.
·         Αν τώρα, κατά την ΈΝΑΡΞΗ της άδειας κύησης, έχεις ενεργή εργασιακή σχέση, παίρνεις κι ένα συμπληρωματικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Με λίγα λόγια αν γεννήσεις καλοκαίρι ή Σεπτέμβρη ( όπως εγώ), το ξεχνάς.
·         Ήρθε η ώρα να γυρίσεις στη δουλεία! Τι διευκολύνσεις έχεις; Μα είπαμε και παραπάνω! 2 ολόκληρα 45λεπτα την εβδομάδα!
·         Κάνεις αίτηση στην υπηρεσία σου και ζητάς μειωμένο ωράριο λόγω μητρότητας, το οποίο ισχύει μέχρι να κλείσει το παιδί τους 24 μήνες. Αν δεν υπάρχει άτομο που να μπορεί να κάνει τις υπερωρίες αυτές, τις πληρώνεσαι.
·         Τα δικαιολογητικά για την άδεια κύησης και λοχείας θα τα βρεις εδώ: https://www.ika.gr/gr/infopages/downloads/toketou.pdf
·         Αυτά τα ολίγα, και άντε, Καλή λευτεριά βρε!


                                                Με συναδελφικούς και μαμαδίστικους χαιρετισμούς,
                                                            Χρυσούλα Δοξαστάκη, ΠΕ60, Αναπληρώτρια μαμά.

Σχόλια