ΠΣΑΕΠ_Ενημέρωση από το Υπουργείο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                        ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΣυνάδελφοι ο ΠΣΑΕΠ συναντήθηκε σήμερα με διάφορους αρμόδιους τομείς του Υπουργείου Παιδείας και ενημερώνει για τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα:


Υποχρεωτικό 30ωρο

Αρχικά ζητήσαμε διευκρίνιση για το 30ωρο και κατά πόσο είναι υποχρεωτικό. Σύμφωνα με τον νόμο 4512/17, αλλά και την εγκύκλιο που στάλθηκε χθες στα σχολεία. Όσο ασαφής ως προς την ερμηνεία του είναι ο νόμος, άλλο τόσο ήταν και οι απαντήσεις που λάβαμε. Από τη μία «δεν αλλάζει τίποτα», από την άλλη «θα παραμένετε μέχρι τις 2, αφού αυτό ορίζει ο νόμος». Κοινώς μας διεμήνυσαν ότι κακώς δεν εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, αλλά ο διευθυντής είναι ο αρμόδιος για το εάν θα λειτουργήσει το σχολείο με το γράμμα του νόμου...

Νέες προσλήψεις

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μαζεύουν εκ νέου τα κενά και τα ταυτοποιούν με αυτά που έχουν δηλωθεί στον opsyd, ώστε να προχωρήσουν σύντομα σε προσλήψεις. Ιδανικά αυτές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, η εμπειρία όμως μας έχει δείξει ότι θα μεταφερθούν για την επόμενη εβδομάδα. Οπως ενημερώσαμε πρόσφατα προσλήψεις θα γίνουν σε όλες τις δομές της α/θμιας εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν κενά. Οι αριθμοί των κενών, όσο αφορά την α/θμια είναι πολύ μικροι, όπως μας ενημέρωσαν. Για τον παραπάνω λόγο ζητήσαμε για ακόμα μια φορά όσες πιστώσεις περισσέψουν να δοθούν άμεσα στην Παράλληλη στήριξη όπου τα κενά είναι πάρα πολλά.

Προσχολική εκπαίδευση

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που δρομολογείται και για τις διεκδικήσεις των βρεφονηπιοκόμων, εκφράσαμε τη θέση μας, όπως έχουμε ήδη κάνει δημόσια, και ζητήσαμε να γίνουν διακριτές οι ηλικιακές ομάδες που απευθύνονται οι σπουδές του κάθε τμήματος. Επίσης ζητήσαμε να στο σχέδιο νόμου να γίνονται διακριτά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου τμήματος. Τέλος ζητήσαμε όλα τα παραπάνω να μετατραπούν από προφορικές δεσμεύσεις σε νομοθεσία, όπως φυσικά και η δέσμευση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Μόνιμοι διορισμοί

Για το θέμα των μόνιμων διορισμών μας ανέφεραν ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξουν μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το 2019. Σε κάθε περίπτωση μας ενημέρωσαν ότι το Υπουργείο την επόμενη φορά που θα αναφερθεί επισήμως στους διορισμούς θέλει να είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα μόνιμων διορισμών και αριθμών.

Σύστημα διορισμών

Για το σύστημα διορισμού ισχύει ότι η επόμενη σχολική χρονιά (2018―2019) οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα τρόπο. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο είναι αναγκασμένο για την μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2019―2020) να θεσμοθετήσει ένα νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων διορισμών, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, δηλαδή με μοριοδότηση προϋπηρεσίας, ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων. Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί νέα παράταση στο ισχύον πλαίσιο προσλήψεων, κάτι όμως που δεν το επιθυμεί το Υπουργείο. Ένα σύστημα, όπως το εκφράσαμε παραπάνω, σκέφτεται λοιπόν το Υπουργείο κι επεξεργάζεται με τα αποτελέσματά του να αργούν. Δεν είναι ακόμη τίποτα σίγουρο (αν θα υπάρχει ταβάνι, πόσα μόρια θα μετράει η προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά, ο βαθμός πτυχίου κλπ), αλλά μια απλή ανάγνωση σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δίνουν το στίγμα γι αυτά που περιλαμβάνονται συνήθως. Όταν και αν ανακοινωθεί το τελικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, ο ΠΣΑΕΠ θα πράξει αναλόγως πάντα υπερασπιζόμενος την προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

Άδειες αναπληρωτών

Για μία ακόμη φορά ζητήσαμε εξίσωση των δικαιωμάτων μας με τους μόνιμους συναδέλφους μας, ειδικά στο θέμα των εγκύων αναπληρωτριών. Κινήσεις και διυπουργικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Επίσης, μας μεταφέρθηκε ότι ο Υπουργός επέμεινε με θέρμη στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Θυμίσαμε τις δεσμεύσει του Υπουργού πέρυσι τον Απρίλιο για διευθέτηση του ζητήματος, έστω με κάποια βελτίωση για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό αναμένουμε και κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

Δηλώσεις Αναπληρωτών
Οι δηλώσεις των αναπληρωτών (όχι των περιοχών) αναμένεται να πραγματοποιηθούν και φέτος τον μήνα Απρίλιο. Παρά τα επιχειρήματα που προβάλλαμε για τις αδικίες που δημιουργούνται για τους νέους απόφοιτους ΠΕ71/61 και για τους νέους ΠΕ70/60ΕΑΕ με μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές, μας μετέφεραν τα ίδια επιχειρήματα με πέρυσι, ότι δηλαδή είναι απαιτούμενο του ΑΣΕΠ και το Υπουργείο είναι αναρμόδιο.

                                                              Υπερωρίες αναπληρωτών

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, κανείς δεν θα χάσει τις υπερωρίες που προσφέρει. Μετά από δικές μας επίμονες ερωτήσεις, έγγραφα και πιέσεις συντάσσεται και θα αποσταλεί πολύ σύντομα εγκύκλιος που θα αναφέρεται σε όλους όσους ασκούν υπερωριακό έργο, αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να πληρωθούν γι αυτές. 


Συνάδελφοι, είναι περίοδος εξελίξεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο ΠΣΑΕΠ για μία ακόμη φορά με σοβαρότητα, είτε σε κινητοποιήσεις είτε σε διαδικασίες διαλόγου, θα λειτουργεί και θα μάχεται υπέρ των αναπληρωτών, γιατί ο ΠΣΑΕΠ είναι η δική ΣΟΥ φωνή. Δυνάμωσέ την!! Εγγράψου και στήριξε τον σύλλογο εδώ

Σχόλια