ΠΣΑΕΠ_Διευκρινίσεις για ΖΕΠ-ΔΥΕΠ

Π.Σ.Α.Ε.Π.
-
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΟ ΠΣΑΕΠ ήδη από την περσινή χρονιά έχει πρωταγωνιστήσει με τις προτάσεις, τις παρεμβάσεις και την ενημέρωση του σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων.

Φέτος, όπως έχουμε ήδη ενημερώσει από τις συναντήσεις μας στο Υπουργείο, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ένταξης των προσφύγων.
Συγκεκριμένα υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση να ενταχθούν οι πρόσφυγες στην Ελληνική κοινωνία μέσω της μετεγκατάστασής τους σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να ενταχτούν τα προσφυγόπουλα στο πρωινό σχολείο. Η ένταξη αυτή θα γίνει και μέσω και των τάξεων υποδοχής ( ΖΕΠ).
Σε ανακοίνωσή μας έχουμε αναφέρει πως για φέτος θα διατεθούν περίπου 800 πιστώσεις για προσλήψεις σε τμήματα υποδοχής (ΖΕΠ). Για αυτό το λόγο αναμένουμε αρκετά μεγάλη αύξηση των προσλήψεων ΖΕΠ και μικρή μείωση των αντίστοιχων ΔΥΕΠ. (Δείτε την πρόσφατη ανακοίνωσή μας εδώ)

Δεδομένου του ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων
και σύμφωνα και με σημερινή ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο, θα ιδρυθούν και νέες τάξεις υποδοχής αργότερα (πέραν από αυτές που δύνανται να ιδρυθούν με την υπουργική απόφαση στις 28/6/2017 την οποία μπορείτε να κατεβάσετε εδώ). Με λίγα λόγια κάποιες από αυτές που βρίσκονται στην παραπάνω λίστα δε θα λειτουργήσουν τμήμα υποδοχής ενώ κάποιες άλλες σχολικές μονάδες που θα πληρούν τα κριτήρια αργότερα, θα ενταχθούν στη λίστα και θα λειτουργήσουν τμήμα υποδοχής. Υπενθυμίζουμε πως για να ιδρυθεί ένα τμήμα υποδοχής (ΖΕΠ) εκτός από το χώρο θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 9 παιδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις 800 πιστώσεις που αφορούν ΖΕΠ και ΔΥΕΠ, υπάρχουν ακόμη 250 πιστώσεις που αφορούν αποκλειστικά τις ΔΥΕΠ.

Μια μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι είναι πως φέτος εάν κάποιος αναπληρωτής προσληφθεί μέσω του προγράμματος ΕΚΟ (πρόγραμμα που δημιουργήθηκε φέτος και αφορά τις πιστώσεις για ΖΕΠ και ΔΥΕΠ) τότε θα μπορεί να συμπληρώνει ωράριο και σε τάξεις υποδοχής.


Ολοκληρώνοντας θέλουμε να εκφράσουμε την θέση μας σχετικά με την πρόσληψη δασκάλων, νηπιαγωγών και γυμναστών σε προσφυγικές δομές μέσω του ΟΑΕΔ. Το Υπουργείο Παιδείας μας διαβεβαίωσε σήμερα σε πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα έχουν υποστηρικτικό έργο και πως η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα γίνεται μόνο μέσα στις ΔΥΕΠ και στα σχολεία, κάτι το οποίο συνέβη και την προηγούμενη χρονιά. Κάποιοι βέβαια, παραπληροφορώντας, υποστηρίζουν ότι πέρυσι αντέδρασαν σφοδρά και μπλόκαραν (!) τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, επιζητώντας κατά την προσφιλή τακτική τους το χειροκρότημα και χάνοντας την ουσία (Εδώ μπορείτε να δείτε τις περυσινές προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ). 

Παρόλα αυτά ως ΠΣΑΕΠ θεωρούμε πως οποιαδήποτε πρόσληψη εκπαιδευτικού η οποία γίνεται για εκπαιδευτικό ρόλο θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους πίνακες αναπληρωτών προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία των προσλήψεων, να μην καταστρατηγείται ο πίνακας και φυσικά διότι είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να αμείβεται οποιοσδήποτε  εργαζόμενος με λιγότερα από 500 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Ο συνδικαλισμός του ψέματος, των ανακοινώσεων για τις εντυπώσεις  και των μοναχικών δρόμων δε μας ταιριάζει.. Είναι χαρακτηριστικά που μας έκαναν όλους να αποστρεφόμαστε τους συνδικαλιστές.

Σοβαρές δράσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις, ουσιαστικές ανακοινώσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις χαρακτηρίζουν τον ΠΣΑΕΠ από την πρώτη μέρα ίδρυσής του.

Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος, ενός κινήματος που θα ενώσει τους αναπληρωτές. Στήριξε αυτήν την προσπάθεια, γίνε μέλος του  ΠΣΑΕΠ εδώ

Σχόλια