ΠΣΑΕΠ - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Διευθυντή της Ειδικής Αγωγής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συνάδελφοι πριν λίγες μέρες  παρευρεθήκαμε μαζί με τον ΠΕΣΕΑ και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Κασσιανό.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η λειτουργία και ο ρόλος των ΚΕΔΔΥ, το πλαίσιο λειτουργίας των ειδικών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, η ίδρυση ολοήμερων ειδικών σχολείων κ.α. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια έχοντας ως γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ως ΠΣΑΕΠ εστιάσαμε σε διάφορα θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή:

1)      Ζητήσαμε φυσικά μόνιμους διορισμούς. Μας μεταφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα βγει χρονοδιάγραμμα μόνιμων διορισμών που θα συμπεριλαμβάνει και αριθμούς. Εννοείται ότι δεν επαναπαυόμαστε με τα παραπάνω και πρέπει όλοι μας να έχουμε το συγκεκριμένο θέμα ως πρώτο στην ατζέντα μας, καθώς προχθές ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα για τους αναπληρωτές

2)      Ζητήσαμε διάψευση στη φήμη που κυκλοφόρησε ότι το Υπουργείο θα χορηγεί επίδομα 400-500€ στους γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν παράλληλης στήριξης, ώστε να προσλαμβάνουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη. Φυσικά αυτό θα σήμαινε τη δραστική μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την επόμενη χρονιά. Ο κ. Κασσιανός το διέψευσε κατηγορηματικά, όμως εμείς πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

3)      Συζητήσαμε για την πρόταση μιας ομάδας αναπληρωτών εκπαιδευτικών για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας γενικής  και ειδικής αγωγής οι οποίοι μάλιστα κινούνται και νομικά. Για μία ακόμη φορά πήραμε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέροντας ότι είμαστε αντίθετοι στον διαχωρισμό της προϋπηρεσίας παραθέτοντας ξανά τα επιχειρήματα της ενιαίας εκπαίδευσης. Μας διαβεβαίωσαν ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να διαχωρίσει την προϋπηρεσία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η θέση της ΔΟΕ, όπως διαμορφώθηκε στην 84η Γ.Σ και δεκάδων τοπικών εκπαιδευτικών συλλόγων.  

4)      Συζητήσαμε για τον τρόπο κατάρτισης των πινάκων ειδικής αγωγής, ο οποίος πιθανότατα θ' αλλάξει από φέτος. Ζητήσαμε έναν δικαιότερο τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών και των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί στους πίνακες (βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό)με έμφαση στην προϋπηρεσία, διασφαλίζοντας ότι όσοι ΠΕ71/61 και ΠΕ70.50/60.50 εργάζονται φέτος θα εργάζονται και του χρόνου. Ζητήσαμε επίσης να μην μοριοδοτείται καθόλου ο βαθμός πτυχίου παρά μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας, καθώς οι υποψήφιοι αναπληρωτές αποφοίτησαν από διαφορετικές σχολές, με διαφορετικά προγράμματα σπουδών, διαγωνιζόμενοι σε διαφορετικά θέματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, επομένως δε μπορεί να θεωρείται βασικό κριτήριο ο βαθμός πτυχίου.


5)      Συζητήσαμε για τις πιστώσεις για τις δομές τις ειδικής αγωγής του χρόνου, ζητώντας  πρωτίστως να διασφαλιστεί ο φετινός αριθμός πιστώσεων για τις συγκεκριμένες δομές. Υπήρξε δέσμευση ότι δε θα υπάρξει μείωση πιστώσεων.


6)      Τέλος, ζητήσαμε για μία ακόμη φορά τη μεταφορά της πλειοψηφίας των πιστώσεων που έχουν απομείνει στην ειδική αγωγή, όπου υπάρχουν ακόμα κενά. Αυτές οι λίγες πιστώσεις όμως που έχουν απομείνει αφορούν τις ΔΥΕΠ, την β/θμια, τα έκτακτα κενά που θα προκύψουν στη γενική αγωγή και την ειδική αγωγή. Επομένως ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτό θα είναι για μικρό αριθμό προσλήψεων.

Συνάδελφοι ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ! Παίρνουμε θέση σε όλα τα θέματα όσο κι αν δημιουργούν διλήμματα και διχάζουν τους εκπαιδευτικούς διαχωρίζοντάς τους σε ομάδες συμφερόντων. Προσπαθούμε οι θέσεις αυτές που αποτυπώνουν τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εγγεγραμμένων μελών μας να είναι θέσεις ΔΙΚΑΙΕΣ και να ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ όλων των συναδέλφων μας. Προσπαθούμε ειλικρινά και με κόπο να κρατάμε τις ισορροπίες μεταξύ των διάφορων ειδικοτήτων δεχόμενοι πάντα προτάσεις από τα μέλη μας για ανατροφοδότηση. Ο ΠΣΑΕΠ είναι ανοιχτός σε προτάσεις ακόμα και για ανατροφοδότηση των θέσεών μας, πάντα με ευγένεια και επιχειρήματα στο mail του συλλόγου μας. Αγωνιζόμαστε ώστε κανείς εκπαιδευτικός που έχει εργαστεί να μη μείνει άνεργος και φυσικά, μέσω της αύξησης των πιστώσεων, να ανοίξει ο δρόμος της εργασίας και γι αυτούς που ακόμη περιμένουν.

Η λύση είναι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όλων των δυνάμεων, η ΕΝΩΣΗ όλων των αναπληρωτών με στόχο τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Αυτό μόνο ο ΠΣΑΕΠ το επιδιώκει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Έλα μαζί μας! Πρόκειται για το δικό σου μέλλον, το δικό μας, όλων μας...


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe120lat1mYPMqTmwB-IX-WHMgoRzsDr6dj1W07nsZF9GL8pg/viewform

Σχόλια