Επιστολή Διαμαρτυρίας Αναπληρωτών Νηπιαγωγών



Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Μετά λύπης μας διαβάσαμε το υπόμνημα που εστάλη στο Υπουργείο σας στις 11/5/2015 από το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (Σ.Α.Ν). Μετά λύπης, αλλά πραγματικά, και μετ’ εκπλήξεως, αφού ο εν λόγω σύλλογος σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει με τις θέσεις του το σύνολο των αναπληρωτών νηπιαγωγών, γενικής και ειδικής αγωγής, όπως βαυκαλίζεται. Ο σύλλογος απαριθμεί γύρω στα 300 μέλη, στο σύνολο των 2.500 αναπληρωτών νηπιαγωγών που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση.
Αρχής γενομένης από αυτό, γίνεται ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια μειοψηφία που δεν είναι ικανή να διατυμπανίζει ότι «εργάζεται» για το συμφέρον των αναπληρωτών νηπιαγωγών και δη για την πλειοψηφία (!) αυτών.

Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ήταν αποφάσεις που πάρθηκαν εν μία νυκτί, από ένα μέρος των μελών του συλλόγου που ο αριθμός τους, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει καν το ένα τρίτο του συνόλου των μελών. 
Συνάδελφοι που πίστεψαν στο σύλλογο αυτό και επένδυσαν σε μια μαζική και καθολική έκφραση των αναπληρωτών νηπιαγωγών, εκδιώχθηκαν κακήν κακώς μόνο και μόνο επειδή εξέφραζαν διαφορετική άποψη από αυτή του διοικητικού συμβουλίου.  
Ένα διοικητικό συμβούλιο απολυταρχικό, που δέχεται τις αρχές της δημοκρατίας, αρκεί να μην πλήττουν τα δικά του συμφέροντα. Και, δυστυχώς γι’ αυτούς, με την διπλή προσμέτρηση των μορίων των δυσπρόσιτων κατά τα έτη 2010-2014, τα συμφέροντά τους πλήττονται ανεπανόρθωτα. 
Είναι πραγματικά τραγικό ένας σύλλογος που, υποτίθεται, εκφράζει το δίκαιο και το καθολικό να έχει ως επίσημη θέση του τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων του. Και ως «δεδουλευμένα» δεν ορίζονται πάντοτε τα χρήματα, αλλά και οι ηθικές αμοιβές, που στην περίπτωσή μας μεταφράζονται σε μόρια.  
Είναι, τουλάχιστον, αστεία τα επιχειρήματα που θέτουν, ότι δήθεν τυχαία βρεθήκαμε εκεί και όσοι υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα βρίσκονται χαμηλά στον πίνακα αναπληρωτών, άρα δεν δικαιούνται τα διπλά μόρια. 
Για να τα πάρουμε με τη σειρά:  
Τα δυσπρόσιτα σχολεία στελεχώνονται, κατά πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας και των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, από την πρώτη φάση αναπληρωτών, γεγονός που σημαίνει πως στελεχώνονται από άτομα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στους σχετικούς πίνακες (και αρκετά εξ αυτών –δικαίως- έλαβαν την ηθική ανταμοιβή της διπλής μοριοδότησης). Σε περίπτωση που κάποιος δεν δεχόταν να υπηρετήσει, ερχόταν αντιμέτωπος με διετή αποκλεισμό. Επομένως, οι αναπληρωτές που υπηρέτησαν στα συγκεκριμένα σχολεία το έπραξαν είτε συνειδητά κατ’ επιλογή είτε αναγκαστικά λόγω του διετούς αποκλεισμού. 
Επιπροσθέτως, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μετράνε για την επιλογή σχολείου, γίνεται ξεκάθαρο ότι καθένας από μας είχε μεγάλες πιθανότητες να υπηρετήσει σε δυσπρόσιτο.  
Ελπίζαμε σε άνοιγμα των πινάκων, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, χωρίς να φανταζόμαστε βεβαίως ότι οι κόποι και οι θυσίες μας θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων διότι θεωρούσαμε αυτονόητο πως το ‘άνοιγμα’ θα γινόταν με τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυαν πριν το ‘πάγωμά’ τους και με τα οποία καταταχθήκαμε σε αυτούς πριν το 2010, καθώς δεν έχει μεσολαβήσει ούτε κάποιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αλλά ούτε και οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέραμε υστερούν σε σχέση με την υπηρεσία των συναδέλφων πριν το 2010 και μετά το 2014. 
Πόσο δίκαιο είναι, συνάδελφοι μας που δούλεψαν στα ίδια σχολεία μέχρι το 2010 και αυτοί που δουλεύουν από φέτος στις ίδιες ακριβώς σχολικές μονάδες, με τις ίδιες αντίξοες συνθήκες, να μοριοδοτούνται διπλά, ενώ εμείς όχι;  
Η ουσία του πράγματος, ότι δηλαδή υπηρέτησαν, στάθηκαν όρθιοι στο καθήκον είναι αν μη τι άλλο, ότι δικαιούνται ό,τι και οι συνάδελφοι τους έλαβαν πριν το 2010, ό,τι και αυτοί θα λάβουν από το 2014 και μετά. 
Και πόσο δίκαιο και σύνομο είναι όσοι γνώριζαν για τη διπλή μοριοδότηση να τη λάβουν (ως δικαιούνται) κι όσοι χωρίς να είναι βέβαιοι γι’ αυτή να τιμωρηθούν τη στιγμή που θα έπρεπε να επιβραβεύονται; 
Κάποιοι μιλούν για αντισυνταγματικότητα. Όμως δεν είναι άραγε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των πινάκων αυτό καθαυτό και μάλιστα εφαρμόζοντας το Ν.3848/2010 κατά το ήμισυ; 
Τα καλά και συμφέροντα, κύριοι Υπουργοί! Το άνοιγμα των πινάκων, χωρίς τη διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων, συμφέρει μια μειοψηφία που δυστυχώς προσπαθεί να σφετεριστεί το σύνολο των αναπληρωτών νηπιαγωγών.  
Ζητούμε να επικρατήσει η κοινή λογική και να γίνουν σεβαστές οι κορυφαίες θεμελιώδεις συνταγματικές αξίες της ισονομίας και της δικαιοσύνης. 
Δεν αποτελεί έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση η εφαρμογή ενός νόμου τον οποίο μάλιστα γνώριζαν όλοι οι αναπληρωτές και κατατάχθηκαν με βάση αυτόν στους σχετικούς πίνακες αλλά το αντίθετο. Η επιλεκτική εφαρμογή ορισμένων διατάξεων.  
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος και ελπίζουμε να αποδώσετε « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».


Μετά τιμής,
Αναπληρωτές νηπιαγωγοί που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα την περίοδο 2010-2014